A víz feladata
Az idők kezdete óta a vizet vagy dicsérik, hogy jó egészséget ad, vagy ráfogják, hogy az ember miatta betegszik meg. Mi már tudjuk, hogy mi a víz valódi szerepe az emberi testben: oldószer és a tápanyagok és salakanyagok szállítója az egész testben, hőmérsékletszabályozó, a csontok és más szövetek olajozója és testünk biokémiai reakcióinak résztvevője. Ezeket a funkciókat a vízben lévő H2O látja el és nem az oldott anyagok, szuszpendált ásványi anyagok és egyéb alkotóelemek.
(Részlet: A WQA Tudományos Tanácsadó Bizottsága által kiadott jelentésből /1992-1993/)
|
A víz feladatai az emberi szervezetben
Így tehát nem mindegy, hogy mit iszunk meg.
Számos ország, sőt az egyik legnagyobb világszervezet is meghatározta az ivóvíz fogalmát: a biztonságos ivóvíz az a víz, mely egy életen át fogyasztva sem jelent veszélyt az egészségre. A jó minőségű víz színtelen, szagtalan, nem tartalmaz az egészségre káros anyagokat.
A legjobb idő víz bevitelére az étkezések között, étkezés előtt negyed - félórával és evés után két órával. Étkezéshez csak keveset igyunk, mert a víz felhígítja az emésztőnedveket és így lelassítja az emésztési folyamatokat.
A szükséges folyadékmennyiség függ az egyéni testsúlytól (pl. 70 kg testsúly esetén 70 x 30 ml = 2.100 ml azaz 2.1 l vízre van szükség!)
A szervezetünk számára a legjobb az ásványokban szegény természetes, esővíz, patakvíz, felszíni víz, szénsavmentes forrásvíz (a forrásvizeket nem kell fúrással felhozni, maguktól törnek fel!) lenne. A felsorolásból látjuk, hogy a Teremtő, ezen vizeket tette elérhetővé az élővilág számára.
Minél kevesebb oldott anyagot tartalmaz egy víz, annál nagyobb a tisztítóereje. Sajnos mára már valóban tiszta vizet nem találhatunk Európában. A viszonylag elfogadható vizeket (bár biztosra nem mehetünk) pedig 400-500 Ft/liter feletti áron árulják.
„Akinek csak városi víz áll a rendelkezésére, ajánlott egy víztisztító beszerzése.
Tipp: Tesztelje a klórt otthoni ivóvizében! Vegyen elő egy nagyobb vizes poharat.Töltse tele gyorsan vezetékes vízzel.
Azonnal szagoljon bele a pohárba. Ha a klór szagát érzi, megállapíthatja mennyire klóros az ivóvize.